Hyödynnätkö kalustosi tuottamaa dataa?
Moni kuljetusalan yritys kerää paljon dataa kalustostaan, mutta hyödynnetäänkö sitä toiminnan kehittämiseen? Kaluston tuottaman datan tehokas hyödyntäminen voi tuoda merkittäviä etuja ja kustannussäästöjä. Pohdiskelin vähän, mitä dataa kalustosta saa helposti ja miten sitä voidaan hyödyntää:
Millaista dataa kalustosta saa?
- Kunnossapitokustannukset ostolaskuista:
- Tiedot varaosien, huoltojen ja korjausten kustannuksista, ajoneuvokohtaisesti.
- Kilometrisuorite:
- Ajoneuvojen ajamat kilometrit ja mittarilukema. Tämä löytynee ainakin kaluston seurantajärjestelmästä, mutta viimeistään katsastustiedoista vuositasolla.
- Käyttöaste:
- Tiedot ajoneuvojen käyttöasteesta, eli kuinka paljon kalustoa käytetään päivittäisessä toiminnassa. Samoin tämä löytyy seurantajärjestelmästä, mutta mahdollisesti myös vuorojen suunnittelusta?
- Ajotapa:
- Seurantajärjestelmistä saatava data ajotavoista, kuten kiihdytyksistä, jarrutuksista ja polttoaineenkulutuksesta.
- Polttoaineenkulutus:
- Tiedot tankkauksista ja polttoaineenkulutuksesta. Ajotapaseurantajärjestelmästä jos ajoneuvo sitä tukee, mutta ostolaskuista myös, kunhan laskut on kohdistettu ajoneuvolle.
- Renkaiden kuluminen:
- Tiedot renkaiden kunnosta, vaihtotarpeista ja vaurioista. Riippuu sopimuksesta millä tasolla nämä tiedot saa, mutta osa löytyy laskuilta. Osa rengastoimijoista myös raportoi kattavasti.
Esimerkkejä datan hyödyntämisestä
- €/km kunnossapito-osuus:
- Laske huoltokustannukset per ajettu kilometri. Tämä auttaa vertailemaan ajoneuvojen tehokkuutta ja suunnittelemaan budjetteja. Tämä kuvaa myös hyvin käytettävyyttä: kun kunnossapito-osuus kasvaa, saattaa ajetut kilometrit pudota, jolloin niiden suhde kasvaa huomattavasti.
- Kaluston kokonaiskustannukset:
- Yhdistä kaikki kaluston kustannukset (polttoaineet, renkaat, huollot, vakuutukset) ja laske €/km. Tämä auttaa asettamaan kustannustavoitteita ja seuraamaan niiden toteutumista.
- Hinnoittelun optimointi:
- Käytä kustannustietoja hinnoittelun perustana. Kun tiedät tarkasti kaluston käyttökustannukset, voit hinnoitella palvelut kilpailukykyisesti ja kannattavasti.
- Ajoneuvojen vertailu:
- Vertaa ajoneuvoja keskenään kustannusten, polttoaineenkulutuksen ja käyttöasteen perusteella. Tämä auttaa tunnistamaan tehokkaimmat ajoneuvot ja mahdolliset ongelmakohdat.
- Ennaltaehkäisevä kunnossapito:
- Analysoi huoltodataa ja suunnittele ennaltaehkäisevät huoltotoimenpiteet, jotta vältetään kalliit korjaukset ja seisokkiajat. Ostolaskut tarjoavat tähän paljon hyödyllistä tietoa.
- Kuljettajien koulutus:
- Hyödynnä ajotapadataa kuljettajien koulutuksessa. Parantamalla ajotapoja voit vähentää polttoaineenkulutusta ja kulumista sekä parantaa turvallisuutta.
- Käyttöasteen optimointi:
- Analysoi ajoneuvojen käyttöastetta ja optimoi kaluston käyttöä. Vertaa käyttöasteita esimerkiksi yksiköiden välillä ja huolehdi, että käyttöasteelle on selkeät tavoitteet.
- Polttoaineenkulutuksen seuranta ja optimointi:
- Seuraa polttoaineenkulutusta ja tunnista säästömahdollisuudet. Tämä voi sisältää tehokkaampien reittien suunnittelua tai ajotavan muutoksia. Pidä myös huolta, etteivät ajoneuvosi aja turhaa, mm. yksityistä ajoa.
- Renkaiden hallinta:
- Seuraa renkaiden kustannuksia per kilometri. Tieto helpottaa rengassopimusten kilpailuttamista. Tutustu myös rengastoimittajien Sale & Leaseback malleihin.
Yhteenveto
Kalustosi tuottama data on arvokas resurssi, jota kannattaa hyödyntää tehokkaasti. Kustannusten hallinta, ajoneuvojen vertailu ja hinnoittelun optimointi ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten voit hyödyntää keräämääsi dataa. Huomasithan myös, että et todennäköisesti tarvitse lisää järjestelmiä tämän tekemiseen? Ajotapaseuranta-ohjelmistot ovat jo lähes kaikilla käytössä ja ostolaskut sinulle tulee melko varmasti sähköisenä. Data on siis jo olemassa ja sitä kertyy kokoajan lisää.
Älä jätä hyödyntämättä tätä mahdollisuutta – käytä dataa tehdäksesi parempia päätöksiä ja parantaaksesi yrityksesi kilpailukykyä. Tutustu myös kotisivuillani olevaan laskuriin ja laske suuntaa antava arvio siitä, mitä voit säästää kalustonhallintaasi kehittämällä: https://effifleet.fi/laskuri/
Jäikö minulta mainitsematta joku tapa, millä hyödyntää olemassa olevaa dataa?